Matkan suunnittelu
Internet on pullollaan sivuja matkailuun liittyen. Moni suunnittelee ja varaakin nykyään itse kaiken lentolipuista hotelleihin ja autonvuokraukseen. Hotelliarvioita on helppo selailla ja tehdä majoitusvalintoja niihin liittyen. Tripadvisor on monelle tuttu, mutta arvosteluita siellä on syytä lukea kriittisesti, sillä kaikki kirjoitukset eivät ole kovin objektiivisia ja informaatioarvoltaan merkittäviä.
Hyviä apuvälineitä varaamiseen ja omatoimiseen reissun suunnitteluun kuitenkin löytyy, kun tietää mistä ja miten hakee. Ajansäästökin voi olla huomattava sopivien sivujen löytyessä.
Majoitus - Trivago
Hotellimajoitusta etsivä saattaa löytää parhaat - joista useimmat ovat englanninkielisiä - arvostelut googlettamalla esim. "Millennium Hilton Bangkok Review" ja valitsemalla blogeja, joiden pitäjät monesti osaavat kiinnittää huomiota monenlaisiin asioihin huoneisiin, hotellin palveluihin ja sijaintiin liittyen, sekä ottavat paljon kuvia tekstin tueksi.
Suosittuja sivustoja hotellien varaamiseen ovat
Hotels.com,
Booking.com ja
trivago joka vertailee monien sivustojen hintoja, mutta etenkin Hotels.com on saanut negatiivista julkisuutta siitä, että hakkerit ovat päässeet käsiksi Hotels.com:n ja asiakkaan väliseen maksuliikenteeseen.
Trivago on selkeä ja helppokäyttöinen. Hakua voi rajata budjetin, hotellin tähtiluokituksen ja mieltymysten mukaan, kartan avulla yms.
Ajoittain joillain nettimatkatoimistoilla (OTA = Online Travel Agency), kuten
ebookers, on kampanjoita, joita hyödyntämällä voi säästää jonkin verran kun varaa sekä lennon että majoituksen samalla. Saman OTA:n eri maiden sivuistoilla saattaa olla suuriakin eroja hinnoissa, kuten esimerkiksi tällä hetkellä:
Englannin ebookers.co.uk:n kautta business-luokan lennot Lontoo - Bali ja kahden yön majoitus Villa Anjing -hotellissa 1192£ eli 1384€, lentoyhtiönä Malaysian Airlines ja välilasku Kuala Lumpurissa.
Suomen ebookers.fi :n kautta Lontoo - Bali n. 2500€, joskin tuohon hintaan lentoyhtiönä on Emirates, joten hinnat eivät ole täysin vertailukelpoiset, mutta havainnollistaa eroja...
Isot hotelliketjut yrittävät houkutella asiakkaita varaamaan huoneen omien sivujensa tai appsin kautta mm. tarjoamalla ilmaisen, nopeamman WiFi-yhteyden, ja myöntämällä kanta-asiakaspisteitä vain omien sivujensa kautta tehtyihin varauksiin. Mm. Hiltonilla oli 31.01.2017 asti voimassa kampanja, jossa huonehintoihin sai alennusta max. -30% ja mobiliisovelluksen kautta varatessa kolminkertaiset kanta-asiakaspisteet. Joskus kannattaa tarkistaa suoraan hotelliketjun sivuilta hinta ja miettiä, onko järkevämpi varata suoraan vai jonkin muun matkatoimiston kautta.
Lennot - Skyscanner ja Google Flights
Lentojen osalta hakuvaihtoehtoja on monia, ja suosituimpia ovat kenties
momondo,
skyscanner, ja
kayak. Skyscanner on siitä hyvä, että se tuo tuloksiin myös halpalentoyhtiöitä, jotka saattavat monelta muulta hakusivustolta jäädä puuttumaan. Voit myös etsiä vaikkapa Helsingistä lentoja "Kaikkialle" päivän, tai vaikka kuukauden mukaan.
Tässä Skyscannerin hakutulokset Helsingistä kesäkuulle 2017.
Google ei ole jäänyt toimettomaksi tässäkään, ja tarjoaa varsin kelvollisen palvelun
Google Flights, joka on todella nopea, ja visuaalisesti selkeästi erilainen edellisiin verrattuna.
Google Flightsin hyvä puoli on se, että melko nopealla silmäyksellä voi etsiä hintoja moniin matkustuskohteisiin kun vaan syöttää hakukenttiin itselle sopivat päivämäärät.
Mikäli voit joustaa matkustuspäivissä ja -ajoissa, huomioi myös Päivämäärävinkki, joka kertoo jos lähipäiville on tarjolla edullisempia vaihtoehtoja.
Jos keräät maileja ja pisteitä lentoyhtiöiden kanta-asiakasohjelmiin, kannattaa kiinnittää huomiota lentolippujen lippuluokkaan tai varausluokkaan (fare class tai fare code) . Se määritellään yhdellä kirjaimella, A-Z.
Lippuluokasta riippuen saat kanta-asiakaspisteitä 0-x, ja halvimmista lipuista saa tietenkin vähiten. Lippuluokan näkee mm. ebookersin ja expedian sivuilta, tässä tapauksessa alhaalla kohdassa
Economy (N).
Jos haluat tarkistaa, paljonko palkintopisteitä kyseinen Cathay Pacificin varausluokka N antaa esim Finnairille, löytyy info
Finnairin sivuilta.
Taulukon mukaan varausluokat N, O, Q ja S antavat 50% pisteitä lennetystä matkasta.
Jos haluat verrata, minkä verran pistekertymä on johonkin toiseen kanta-asiakasohjelmaan, mene sivulle
Wheretocredit ja syötä ensin lentoyhtiö ja sen jälkeen varausluokka. Tulokseksi saat taulukon, jossa näkyy paljonko pisteitä kertyy millekin kanta-asiakasohjelmalle.
Rome2Rio
Kun suunnittelee liikkuvansa omatoimisesti paikasta toiseen ja haluaa saada näppärästi eri vaihtoehtoja junien, bussien tai autoilun tiimoilta, suosittelen käyttämään sivua
Rome2Rio.
Sivun monikäyttöisyyttä lisää se, että hakuja voi tehdä vaikka lentokentältä hotellille, kaupungista toiseen ja hetken päästä tuloksista löytyy sekä matkaan kuluva aika, että hinta-arvio. Kuljetusvaihtoehtoina voivat olla myös lentokoneet ja laivat.
Tässä esimerkkinä matka Helsingin rautatieasemalta Tukholmaan.
Eli ensin rautatieasemalta junalla lentokentälle, josta lentäen Arlandaan, ja sieltä junalla Tukholman keskustaan. Todella kätevää.
Toivottavasti näistä on jotain apua matkaa suunnittelevalle.